• Home
  • Nieuws
  • Laatste nieuws

MenG Optimo maakt kennis met Duitse handbal!

Uiteindelijk werd het toch nog een gezellig en leerzaam handbalavondje, daar in de Schwalbe Arena in Gummersbach. Een dertigtal handbalfans had het aanbod van hoofdsponsor Henk Debets – gratis busreis naar de bekerwedstrijd tussen de mannenploegen van Gummersbach tegen Flensburg – aangenomen en vertrok om half vier vol goede moed richting Bergische Land. 150 km voor een handbalwedstrijdje? Twee uur in een bus? Pffff……Maar de echte fans gaan ervoor en willen wel eens van dichtbij zien wat er zo allemaal in het Duitse handbal te beleven is. Een wedstrijd in een wat grotere sporthal dan Gulpdal of De Hoven. Handball pur, zeggen onze Oosterburen! Zelf een deel van de spelersgroep van OCI-Nitrogen/Lions had de moeite genomen om dit duel live te volgen.

Bij aankomst werden de tickets verdeeld en werd er vlug aangeschoven bij een van de eet- en drinkstands. Het betaalsysteem is uniek: pre-paid kaart opladen, je bestelling doen, bedrag aftikken. Klaar! Geen lange wachtrijen. Dat schiet dus lekker op! Na afloop kun je dan het niet-gebruikte tegoed weer inwisselen voor cash geld!

Gummersbach 1Met een halve liter bier in de hand heb je vanaf alle plaatsen in de nieuwe Arena een mooi overzicht op het speelveld. De video-wall geeft extra informatie, de speaker van dienst, Dirk Müller, schreeuwt de longen uit zijn lijf en probeert de ruim tweeduizend toeschouwers ruim voor aanvang van de bekerwedstrijd op te peppen. Muziek galmt uit de vele luidsprekers, een groep danseressen laat zich van hun beste kant zien – de Gummerbetskes worden ze liefkozend door de MenG-aanhang genoemd – voordat de ploegen op het veld hun opwachting maken. 

Licht uit! De gasten worden in rap tempo voorgesteld. Dat hoort zo. Dan de spelers van de thuisploeg. Een voor een draven ze op, vuurwerkstralen aan beide kanten als ze uit de catacomben komen. Dirk Müller raakt haast in extase! Wat een energie zit in die vent!

 

Gummersbach 2

Stipt 19 uur – de wedstrijd is live op de Duitse zender Sport 1 – schiet de wedstrijd op gang. Maar de thuisploeg kent zoveel blessureperikelen dat er van een echte bekerkraker nauwelijks sprake kan zijn. Binnen tien minuten 2-7, bij rust zelfs 9-18.

Flensburg is een genot om te zien. Hoog tempo, goede techniek, mooie treffers, goed keeperswerk, perfecte passes. Maar vooral: lekker fel en agressief verdedigen. Verdedigen zoals het hoort. Zelden over de schreef, maar steeds mannelijke duels. Als handballiefhebber kun je daar van genieten. Op de 19-36 zege viel niets af te dingen.

En aan de zijlijn paradeert een trotse Zweedse coach, de kleine Ljubomir Vranjes. Zijn ploeg speelde zondagavond nog in Polen in de Champions League, reisde maandagmorgen per vliegtuig richting Keulen om zich daar - met–minder reistijd – optimaal te kunnen voorbereiden op dit duel. Om tien uur ’s avonds ging het dan terug richting Duits-Deense grens per bus. Zondag het competitieduel in eigen huis tegen Magdeburg, tien dagen later het thuisduel in de CL tegen het Kroatische Zagreb. Tussendoor zwermen nog vele internationals uit over Europa voor kwalificatiewedstrijden met hun nationale ploeg.

Enfin, de wedstrijd mag dan niet die spanning hebben gebracht waarop vooraf gehoopt was. De problemen binnen Gummersbach zijn op dit moment onderwerp van heel veel discussies (zie www.handbalstartpunt.nl )

Na de inwendige mens nog wat te hebben versterkt en ook het toilet met een laatste bezoek is vereerd, zette chauffeur Heinz om 21.10 uur koers richting ‘den Niederlanden’. Een vlotte terugreis: in nauwelijks een uur en vijfendertig minuten parkeerde hij zijn Scania weer vlak bij Gulpdal.

Iedereen hopelijk een mooie handbalervaring rijker.